About

JOHAN DE WAL

Ik schrijf, zeg voor en leer aan. Professionele ervaring als tekstschrijver-communicatieadviseur, journalist en docent. Competenties waar ik bovengemiddeld op scoor, zijn: communiceren, analyseren, creativiteit, overtuigen, coachen, beoordelen en beslissingen nemen.

Mijn cv is kleurrijk 🙂. Ik was onder meer journalist bij het Limburgs Dagblad en docent public relations aan Zuyd Hogeschool. De meeste meters heb ik sinds 2001 gemaakt als tekstschrijver-communicatieadviseur bij Hermez Communicatie, voorheen TXT475, in Herten, Roermond. Wil je meer weten over mijn vaardigheden, werkervaring en opleiding? Bekijk dan m’n profiel op LinkedIn.

00

Tekstschrijven

00

Mediarelaties

00

Contentstrategie

00

Workshops & Trainingen

About

Zakelijke opdrachtgevers noemen me enthousiast, direct, resultaatgericht en positief-kritisch. Volgens hen onderscheid ik me door uitgebreide ervaring, een creatieve instelling, een proactieve houding, een analytische geest en een groot probleemoplossend vermogen.

Fusernet ICT Services B.V., De La Roy Isolatie & Design, Barend van Hoek, Soltronergy, F4SEC, McCormick, Hermans Grootkeukentechniek, Voestalpine Railpro, Soft-Solutions, GrowPro, Bert Janssen Personal Coaching, Office DNA, Qualitynow, BMS Video Producties, de Bibliotheek Bibliorura, Sonetco, Statenfractie 50PLUS Limburg, Business Sociëteit Morgen, SAVO, Solute Design, Schoonheidssalon Jacqueline Paumen, Gajadin, Bouwcare International, Suurland Outdoor, het ScheidingsHuys, Graphics Etc., Smits en Beerends, Auto Moonen, Centiss, ’t Gouden Huisje, Kasteel Aerwinkel, Bibob Hairshop Sittard, Venster naar Rusland, Zlim Bodystyling Sittard, Jumbo Sittard, Media Collectief Limburg, LVB, KPMG, Tandartsenpraktijk Posterholt, GlobalizeMe, BSR Sittard, Arc Nederland, Classic Imaging, Studio DeZe, Hoeka Vroomen, Gisdo, Westrom, NostalNu, A.S. Creation, PSW, Complete Automation, Itvanced, KMBS, P2GO, Drukkerij L’Ortye, buRo van Roosmalen, Omroep 3ML, bs Laurentius, MKB-Limburg, Rabobank Echt e.o., Stepco, SchoolDesk, FMI De Berk, Drukkerij Hub Tonnaer, Maes Consulting, SendMe, cbs De Sluis, Tel & Tel, Dierenbescherming Limburg, SAP, Teamvenlo (Fontys Venlo), H&F Electronics, MEE Zuid-Limburg, Architectenbureau Coppen, Voedselbanken Nederland e.a.
 • about 0

Prijzen en onderscheidingen

 • In 2012 ben ik genomineerd voor de Writing 4 U Persprijs vanwege een artikel dat ik schreef voor hét WijkKrantje in Sittard. Er waren tien genomineerden. Een citaat uit het juryrapport: ‘Deze mensen behoren (…) tot de top tien [freelance] journalisten voor de huis-aan-huiskranten van Nederland.’
 • In 2005 is de campagne voor SchoolDesk, een innovatief IT-concept voor het basisonderwijs, bekroond met de Citrix Solution Advisor Award 2004, Beste Marketing Campagne Benelux. In 6 maanden nam de bekendheid onder de 7700 beslissers in het Nederlandse basisonderwijs toe van 3 tot 33 procent. Free publicity & teksten: Hermez Communicatie. Grafisch ontwerp: Meuffels & Partners.
 • De campagne voor de Lozo – vanwege de naamsverandering in MKB-Limburg – is in 2005 genomineerd voor de L1 Reclame Award 2004, categorie Beste Multimediale Campagne. Via een radio- en tv-spot, een advertentie en free publicity werd MKB-Limburg in enkele maanden succesvol als merk op de kaart gezet. Free publicity, teksten & concepting: Hermez Communicatie. Productie commercials: Media Profile. 
 • In oktober 2004 ben ik door de Nederlandse ConsultShop uitgeroepen tot Adviseur van de Maand. Dit vanwege de PR Servicepakketten (SLA’s). Deze bieden klanten van Hermez Communicatie tegen een vast bedrag een aantal uren per maand ondersteuning bij free publicity. In 2015 heb ik dat pakket aangepast, omdat er meer behoefte was aan een SLA voor tekstschrijven.

Sociale betrokkenheid

 • Sinds maart 2023 is Hermez Communicatie Vriend van Speeltuin Kitskensberg. Deze Roermondse speeltuin maakt buiten spelen, leren en bewegen voor alle kinderen mogelijk. Ik schrijf onder meer persberichten, mailings etc.
 • In december 2022 en 2023 schreef ik de persberichten ter promotie van de tv-actie Glazen Huis Roermond van Roermond Nieuws voor Voedselbank Midden Limburg.  De geldinzameling heeft in 2022 ruim veertig en in 2023 zo’n vijfentwintig mille opgeleverd.
 • Van november 2021 tot en met de gemeenteraadsverkiezingen medio maart 2022 heb ik op persoonlijke titel GroenLinks Roermond ondersteund met podcasts en fotografie. De podcasts met de top elf kandidaten op de lijst vind je op de reguliere podcast kanalen, zoals Spotify, de foto’s zijn gedeeld via social media.
 • Van november 2017 tot en met september 2018 sponsorde Hermez Communicatie Het Remunjs Chooncert. We schreven de teksten voor website, folder en flyer, drie persberichten en een mailing. Ook coördineerden we de totstandkoming van alle uitingen. Aan dit benefietconcert werkten onder anderen mee Ben Heijnen, Nienke Nasserian Nilissen en Popkoor Escolum. Met de opbrengst is in samenwerking met Stichting Global Exploration een school in Singe, Tanzania, van modern sanitair voorzien.
 • Hermez Communicatie sponsorde in 2017 de Historische Schouwspelen in Sint Odiliënberg. 250 acteurs verbeeldden in twee dagen tweeduizend jaar strijd om de Roerstreek, van de Romeinen tot en met de geallieerden. Het evenement werd gehouden vanwege het 50-jarig jubileum van Heemkundevereniging Roerstreek.
 • In 2017 sponsorde Hermez Communicatie kindervoorstelling De Gelucksvoogel, een productie van Gaudia Schillings en Agnes van Dijk-Lengyel op Kasteel Aerwinkel in Posterholt.
 • Hermez Communicatie heeft in 2016 een masterclass van pianiste Luiza Borac in Limburg mogelijk gemaakt. Luiza Borac brak in 1991 door nadat ze op het Schleswig-Holstein Musik Festival met succes inviel voor Sviatoslav Richter. Ze trad onder meer solo op in de Carnegie Weill Hall, de Steinway Hall, de Cologne Philharmonie, Concertgebouw Amsterdam, de Radio Hall Hamburg en de Liederhalle Stuttgart. In 2009 is ze opgenomen in de Steinway Wall of Fame.
 • In het seizoen 2015-2016 steunde Hermez Communicatie heren 1 van HV Swift 2000 uit Roermond tijdens hun debuut in de eerste divisie, het op één na hoogste niveau in het Nederlands handbal. Ik schreef de tientallen teksten over sponsoren en spelers in de programmaboekjes voor de thuiswedstrijden plus enkele persberichten.
 • Van oktober 2012 tot mei 2021 steunde Hermez Communicatie Stichting Cultureel Aerwinkel. Deze non-profitorganisatie bood elk seizoen een gevarieerd muzikaal programma op Landgoed Kasteel Aerwinkel in Posterholt. De afgelopen jaren waren onder meer te gast: Stevie Ann, La Manouche, Gé Reinders, Trio Castradivi, Luiza Borac, Surajit Das & Friends, Arnold Krohne & Maxim Shagaev, het Möller Fraticelli Guitar Duo, Valentina Tóth, Ruzanna Nahapetjan, Dudok Quartet Amsterdam, Éva Szalai, Willow Hill en Klezmajeur.
 • Hermez Communicatie sponsorde in 2012 team Remunj for Life van FC Parkzicht Roermond in de Tour for Life. Ik schreef onder meer een vaste rubriek in huis-aan-huisblad De Trompetter en verzorgde de fotografie onderweg. De Tour for Life wordt jaarlijks verreden voor Artsen zonder Grenzen en voert in acht dagen vanuit de Italiaanse Alpen naar Limburg.
 • Hermez Communicatie ondersteunde van oktober 2011 tot september 2013 de Roermond City Run op het gebied van PR. Ik schreef het leeuwendeel van de persberichten en de nieuwsbrieven. Ook verzorgde ik fotografie, ontwikkelde slogans, bedacht de Prinserun en introduceerde de Stiletto Run.
 • Van oktober 2011 tot en met januari 2014 sponsorde Hermez Communicatie HV Swift 2000 in Roermond. Ik verzorgde de vormgeving en redactie van de wedstrijdboekjes voor de thuiswedstrijden van Heren 1 en Dames 1. Heren 1 werd in seizoen 2012/2013 kampioen in de hoofdklasse C.
 • In 2011 schreef Hermez Communicatie bij wijze van sponsoring een advertorial voor de Roermondse Samenloop voor Hoop.
 • In 2008 realiseerde Hermez Communicatie kosteloos succesvolle regionale publiciteit voor een studentenproject van de Schoevers Hogeschool ten behoeve van het Ronald McDonald Kinderfonds.
 • Van 2005 tot en met 2010 verzorgde Hermez Communicatie pro deo de PR voor de in 2001 opgerichte Voedselbank Limburg-Zuid. In de winter van 2005 bediende deze – toen nog omstreden – voedselbank 180 huishoudens. Vijf jaar later deelde Voedselbank Limburg-Zuid wekelijks vanuit 11 locaties voedselpakketten uit aan zo’n 500 huishoudens. In 2006 is de bank genomineerd voor de Limburgse Vrijwilligersprijs.
 • Van 2002 tot 2010 steunde Hermez Communicatie de Stichting Orgel Kring Sint Odiliënberg. Deze stichting organiseert ’s zomers gratis toegankelijke concerten in de basiliek van St. Odiliënberg. De SKBSO heeft in 2004 het openingsconcert en in 2007 het slotconcert van Orgelfestival Limburg verzorgd.